درباره ما | اطلاع رسانی دفاع مقدس | سخنرانی | صوت | گالری فکه | فیلم | مصاحبه | تحلیل نبرد | ارتباط با ما
    صفحه نخست / جنگ نرم ، عملیات روانی

در عراق ـ منطقه پرواز ممنوع (بخش دوم)

در سي‌ام ژانويه 2003، 480 هزار اعلاميه شامل پنج نوع مختلف ـ كه چهار نوع آن قبلاً نيز پخش شده بود ـ با هواپيماي ائتلاف بر فراز منطقه جنوب عراق يعني شهرهاي ناصريه، السماوه، قلعه السكر، بصره و ام‌القصر ريخته شد. اعلاميه‌هاي قديمي عبارت بودند از: "كابل‌هاي نظامي نوري …" (a010ـIZD و a011ـIZD)، "نيروهاي هوايي متحدين …" (D20ـ020) و "راديو اطلاعات" (001ـIZD).
اعلاميه جديد به شماره كد (027ـIZD) به مردم عراق هشدار مي‌داد، از مكان‌هاي نظامي كه ممكن است صدام ادوات نظامي و ادوات را در آنجا مخفي كرده باشد، دوري گزينند. در سمت راست اين اعلاميه تمام رنگي، دانش‌آموزان از مجسمه شهيد، ديدن مي‌كردند. اين مجسمه دويست و پنجاه ميليون دلاري از كاشي‌هاي آبي رنگ ساخته شده و نشانه گرامي‌داشت كشته‌شدگان عراقي در جنگ ايران و عراق است. در سمت چپ اعلاميه، تصويري از جنگنده‌هاي متحدين در حال پرتاب راكد به تانك‌هاي عراقي كه نزديك اين بناي يادبود مخفي شده‌اند، ديده مي‌شد. متن پشت صفحه اعلاميه حاوي چنين مضاميني است: «نيروهاي ائتلاف قصد ندارند به مردم شريف عراق صدمه بزنند. براي نجات جان خود از مكان‌هايي كه نيروهاي نظامي عراق در آنجا مخفي شده‌اند، دور بمانيد». نيروهاي ائتلاف طي جنگ خليج [فارس] در سال 1991 ـ 1990 نيز از اعلاميه‌هاي مشابه استفاده كردند كه در آنها تسليحات عراقي كه در نزديكي مساجد و حيات مدارس مخفي شده بودند، تصوير شده بود.
در سي و يكم ژانويه 2003، نيروهاي ائتلاف طي دو روز عمليات بدون وقفه در راستاي جنگ رواني، 360 هزار اعلاميه از دو نوع مختلف را در شهر كوت توزيع كردند. هواپيماهاي امريكايي همزمان با نخستين اعلاميه راديو اطلاعات (001ـIZD)، سومين نوع از اعلاميه مزبور را (003ـIZD) بر روي خاك عراق ريختند. در اعلاميه جديد كه تمام رنگي بود، آنتن فرستنده راديويي در سمت چپ تصوير و فركانس‌هاي دريافت آن در وسط صفحه به چشم مي‌خورد. در سمت راست تصوير، نقشه عراق ديده مي‌شد. در تمامي اعلاميه‌هاي مربوط به امواج راديويي، پشت و روي صفحه يكسان است.
در ساعت 13:30 روز سي و يكم ژانويه 2003، هواپيماها 840 هزار اعلاميه را در حومه و مركز شهرهاي ناصريه، العماره و بصره ريختند. اين تعداد شامل هفت نوع اعلاميه مي‌شد: "براي جان خود .." (009ـIZD)، "كابل‌هاي فيبر نوري …" (a011ـIZD و a010ـIZD)، "نيروهاي هوايي ائتلاف …" (D20ـ020). بي‌شك، اين روز، مهم‌ترين روز در تاريخ عمليات رواني عليه عراق به شمار مي‌رود. طي يازده ساعت، هواپيماها يك ميليون و 120 هزار اعلاميه را بر فراز چهار منطقه جنوبي عراق پخش كردند.
در اول فوريه 2003، هواپيماهاي نيروهاي ائتلاف، 360 هزار اعلاميه را در سه نوع مختلف كه تمام اعلاميه‌هاي «كابل‌هاي نوري ...» را شامل مي‌شد، در نزديكي العماره و رميله پخش كردند. اين عمليات، دوازدهمين عمليات توزيع اعلاميه در سال 2003 و بيست و سومين عمليات از شروع توزيع اعلاميه در اكتبر 2002 بود. در دوم فوريه 2003، نيروهاي ائتلاف، 420 هزار اعلاميه را در مناطق مختلف نزديك شهر كوت الحي توزيع كردند. اين اعلاميه‌هاي تركيبي از (009ـIZD)، (a010ـIZD)، (D20ـ020)، (a011ـIZD) و (027ـIZD) بودند. همچنين، مركز اطلاعات جنگ امريكا اعلام كرد كه هواپيماها اعلاميه راديو اطلاعات را نيز بر روي عراق ريخته‌اند. مشخصات اعلاميه مذكور نامشخص است. پايگاه هوايي كوت الحي، يك باند فرود اصلي به طول 9800 پا و پناهگاه‌هايي براي محافظت از هواپيماها در دو طرف آن دارد. در ششم فوريه 2003، هواپيماي متحدين، 480 هزار اعلاميه را در حوالي شهرهاي بصره، الزبير، ام‌القصر و ناصريه فرو ريخت. اعلاميه‌هاي مذكور (001ـIZD) و (027ـIZD) را شامل مي‌شد. در هشتم فوريه 2003، هواپيماها 480 هزار اعلاميه از نوع اعلاميه‌هاي ششم فوريه 2003 را در حومه شهر نعمانيه، كوت، العماره و القرنه توزيع كردند.
در دهم فوريه 2003، رويترز  گزارش داد: «نيروهاي ائتلاف اعلاميه‌اي طبقه‌بندي شده را تهيه كرده‌اند كه در آن به صاحبان كشتي‌ها هشدار داده شده است كه در صورت تلاش براي فراري دادن صدام حسين از عراق، كشتي‌هاي آنان متوقف خواهد شد». در صفحه اول اين اعلاميه. تصوير ناو جنگي ائتلاف در نزديكي كشتي باري عراق كه بالگردي بر فراز آن بود، ديده مي‌شد. در بالاي تصوير، متني عربي بدين مضمون نوشته شده بود: «به فرار رهبران و سربازان عراقي كمك نكنيد». پشت صفحه اعلاميه، اخطاريه‌اي ديده مي‌شد: «نيروهاي ائتلاف، مانع خروج كادر رهبري عراق از اين كشور خواهند شد. هرگونه پشتيباني و كمك به رهبران عراق يا حمايت از آنان جان شما و خدمه كشتي‌هايتان را به خطر مي‌اندازد و توقيف كشتي‌هايتان را در پي خواهد داشت. چنانچه شاهد فرار رهبران عراق بوديد، به سرعت به نيروهاي ائتلاف گزارش دهيد. اجازه ندهيد صدام و طرفداران وي از دستان عدالت فرار كنند». شماره كدهاي اعلاميه (048ـIZD) بود.
به دليل ربوده شدن اعلاميه‌ها، نيروهاي امريكايي هرگز موفق به انتشار آنها نشدند. كپي اين اعلاميه‌ها در منامه پايتخت بحرين كه مقر لشكر پنجم نيروي دريايي امريكاست، ديده شدند. در دوازدهم فوريه، نيروهاي امريكايي با توزيع گسترده 480 هزار اعلاميه در مركز و جنوب عراق، بر فشار عمليات رواني خود افزودند. اين نيروها طي چند عمليات جداگانه اعلاميه‌هايي روي شهرهاي الحيلا، القصيم، مدحتيه، الهاشميه، صفوان، بصره و الزبير تويع كردند. در اين عمليات، پنج نوع اعلاميه توزيع شد. اعلاميه‌هاي قديمي عبارت بودند از: (001ـIZD)، (027ـIZD)، (D20ـ020) و (006ـIZD).
هواپيماها اعلاميه جديدي را نيز توزيع كردند. در عمليات رواني، امريكاييان به طور مرتب جنگنده بمب‌افكن‌ها را به عنوان تهديد نظامي تصوير مي‌كنند، ولي در اين جنگ هرگز چنين اعلاميه‌اي تهيه نشده بود. اعلاميه جديد بمب‌افكن بي ـ 52 امريكايي را كه پر از بمب بود، به طور ساكن به روي زمين نشان مي‌داد. در سمت چپ و راست تصوير، بمب‌هايي به عنوان قاب مشاهده مي‌شدند. عبارت بالاي اعلاميه بدين معني بود: «حمله به هواپيماهاي متحدين، موجب نابودي شما خواهد شد». در پشت صفحه اين اعلاميه رنگي، بمب هوشمندي در وسط متن به چشم مي‌خورد و متن يادآوري مي‌كرد: «به هواپيماهاي متحدين شليك نكنيد، وگرنه نابود خواهيد شد. نيروهاي ائتلاف حمله‌هاي كوبنده‌اي را عليه شما آغاز خواهند كرد. انتخاب با شماست». هواپيماي بي ـ 52، نخستين بار، پنجاه سال قبل (در سال 1952) مورد استفاده قرار گرفت. از نوع اچ (H) اين هواپيما در عمليات‌هاي فعلي استفاده مي‌شود. اين هواپيما قادر است بيش از 108 بمب غيرهسته‌اي (84 عدد در داخل هواپيما و 24 عدد زير بال‌ها) را حمل كند.
در همين حال، پنتاگون اعلام كرد كه بيش از 150 هزار سرباز ذخيره براي اعزام به منطقه خليج فارس فرا خوانده شده‌اند. اين فراخواني، بزرگترين فراخواني پس از جنگ دوم خليج فارس در سال 1991 بود كه در آن 265 هزار نفر براي شركت در جنگ به خليج فارس اعزام شدند. حال، تعداد سربازان امريكايي ـ اعم از رسمي و غيررسمي ـ در منطقه به 130 هزار نفر رسيد. نيمي از سربازان در كشور همسايه عراق يعني كويت، مستقر شدند. تا پايان فوريه 2003 نيروي دريايي، شش يا هفت ناو هواپيمابر را براي حمله به مناطق دورافتاده عراق در اختيار داشت. تا اواخر فوريه تعداد سربازان امريكايي مستقر در منطقه به دويست هزار نفر رسيد. در سوم مارس، آسمان كاملاً تاريك بود و ماه نوري از خود نمي‌تاباند، بنابراين، زمان براي مخفي‌سازي هواپيماها از ديد دشمنان مناسب بود. در سيزدهم فوريه 2003، روزنامه يو.اس.اي  گزارش داد: «هواپيماهاي امريكايي از ناو يو.اس.اس كانستليشن  برخاسته‌اند، اعلاميه‌هايي را در بمب‌هاي خوشه‌اي قديمي و اصلاح شده كه با فايبرگلاس پوشانده شده بودند، بر روي خاك عراق ريختند». در اين اعلاميه‌ها در مورد استفاده از سلاح‌هاي بيولوژيكي و شيميايي به رژيم عراق هشدار داده شده بود و به مردم عراق گفته شده بود كه صدام با ريختن نفت خام در آب و خشكي و آتش زدن آن، به مسموم‌سازي محيط زيست اقدام مي‌كند. چنين اعلاميه‌هايي هرگز ديده نشد، اما تصور مي‌كنيم گزارش‌گران مستقر بر روي ناو كانستليشن اين اعلاميه‌ها را ديده باشند.
در عمليات روز چهاردهم فوريه هواپيماهاي متحدين 360 هزار اعلاميه را بر روي شهرهاي شلها، القرنه و المدينه فرو ريختند. در اين عمليات، سه نوع اعلاميه كه همه جزء اعلاميه راديو اطلاعات (003ـIZD)، (002ـIZD)، (001ـIZD) بودند، توزيع شدند.
در بيست و سوم فوريه، هواپيماهاي متحدين، 180 هزار اعلاميه (001ـIZD) را در منطقه ام‌القصر، صفوان و فاو در جزيره فاو پخش كردند. در عين حال، امريكا با انتشار خبر پروازهاي تمريني بمب‌افكن‌هاي بي ـ 52 در منطقه خليج فارس، بر فشار خود بر عراق افزود. در جنگ اول خليج فارس، بمب‌افكن‌هاي بي ـ 52 با بمباران سربازان عراقي كه در مرز كويت ـ عربستان مستقر بودند، خسارات فراواني را به آنها تحميل كردند.
در بيست و چهارم فوريه، متحدين با ريختن هشت نوع اعلاميه در پنج منطقه جنوب عراق عمليات رواني عليه رژيم عراق را شدت بخشيدند. اين اعلاميه‌ها در حومه كوت، الزبير، پايگاه‌هاي هوايي قلعه صالح، سلمان الزهير و بصره پخش شد.
براي اولين بار در سه نوع از اعلاميه‌ها اصطلاح سلاح‌هاي كشتار جمعي ذكر شده بود. هر چند عمليات‌هاي هوايي عليه عراق، در اين باور ريشه داشتند كه عراق به ساخت و مخفي‌سازي سلاح ادامه مي‌دهد، ولي هيچ اعلاميه‌اي تا قبل از بيست و چهار فوريه 2003، به چنين اصطلاحي اشاره نكرده بود. در جنگ خليج فارس، نيروهاي ائتلاف به طور محرمانه در مورد عواقب استفاده از سلاح‌هاي كشتار جمعي به صدام هشدار داده بودند. هر چند در اين اعلاميه به عبارت انتقام و تلافي به طور مستقيم اشاره نشده بود، ولي نخستين بار بود كه چنين تهديدي به طور مكتوب اعلام مي‌شد. شماره كد اين اعلاميه (b017ـIZD) بود. صفحه اول اعلاميه، تعدادي از سربازان عراقي تسليم شده و پشت سر آنان، موشك‌اندازها و ديگر ادوات عراقي‌ها را كه با هواپيماهاي ائتلاف نابود شده بودند، نشان مي‌‌داد. تفنگ و كلاه سربازان نيز بر روي زمين افتاده بود. عبارت عربي اعلان مي‌كرد: «موشك‌هاي زمين به زمين نابود مي‌شوند». در پشت صفحه اعلاميه متني بدين مضمون ديده مي‌شد: «براي نجات جان خود، سلاح‌هايتان را زمين بگذاريد. اين سلاح‌ها چه سربازي در كنارشان باشد چه نباشد، نابود خواهند شد». اين اعلاميه بسيار شبيه اعلاميه‌اي بود كه در جنگ دوم خليج فارس منتشر شد و در آن، سربازان عراقي در حالي كه سلاح‌هاي خود را به زمين گذاشته و از تانك‌هايشان دور شده بودند، اعلاميه‌اي را بر روي سر داشتند و خود را تسليم مي‌كردند. اين نخستين اعلاميه طي عمليات رواني جديد امريكا بود كه در آن تصويري از تسليم‌شدن گروه كثيري از سربازان عراقي ديده مي‌شد.
در اين اعلاميه، براي نخستين بار، هدف قرار گرفتن موشك‌هاي زمين به زمين تصوير شده بود، اين تصوير، تنها يك روز بعد با هدف قرار گرفتن سيستم موشكي زمين به زمين عراق در نزديكي شهر بصره توسط سلاح‌هاي هدايت‌شونده امريكايي به حقيقت پيوست. اين حمله زماني روي داد كه نيروهاي عراقي سكوي متحرك پرتاب موشك را براي حمله به نيروهاي ائتلاف در كويت به خاك اين كشور نزديك مي‌كردند. در اين حمله، جنگنده ـ بمب‌افكن‌ها به سكوي پرتاب موشك مرسوم به آستروس ـ 2  كه برد آن بيش از 56 مايل است حمله كردند. سكوهاي آستروس قادرند در هر شليك، چندين راكد را پرتاب كنند كه خود، خطري جدي براي نيروهاي زميني محسوب مي‌شود.
اعلاميه (019ـIZD) گروهي از سربازان عراقي را كه ماسك ضد گاز به صورت زده و لباس مخصوص بر تن دارند نشان مي‌دهد. در پس زمينه تصوير، گلوله آتشي به صورت قارچ ديده مي‌شود. در سمت چپ پايين تصوير، علامت خطر سلاح‌هاي بيولوژيكي قرار دارد. متن عربي اين صفحه چنين است: «از سلاح‌هاي كشتار جمعي استفاده نكنيد». پشت صفحه اعلاميه تماماً متني است با اين مضمون: «هر واحد نظامي كه بخواهد از سلاح‌هاي كشتار جمعي استفاده كند، نيروهاي ائتلاف آن را با حمله‌اي سخت و كوبنده مجازات خواهند كرد. در صورت استفاده از سلاح‌هاي كشتار جمعي، فرماندهان يگان‌ها مسئول شناخته مي‌شوند». اعلاميه (a019ـIZD) كه بسيار شبيه به اعلاميه قبل است، گروهي از سربازان عراقي را در لباس مخصوص و ماسك تنفسي، در صحنه پر از دود و گاز جنگ به تصوير مي‌كشد. در سمت چپ پايين تصوير، علامت تشعشعات خطرناك به چشم مي‌خورد. متن روي اعلاميه بدين مضمون است: «استفاده از سلاح‌هاي كشتار جمعي به نفع هيچ كس نيست». عبارت پشت صفحه نيز دقيقاً مانند مضمون پشت صفحه اعلاميه قبلي است. در آخرين اعلاميه (038ـIZD) تصوير ماهواره‌اي بر فراز عراق ديده مي‌شود كه از طريق آن بشكه‌هاي حاوي مواد شيميايي خطرناك و موشك اسكاد  آماده پرتاب در سكوي متحرك ديده مي‌شود. عبارتي كه در اعلاميه عنوان شده، بدين معناست: «ما همه چيز را مي‌بينيم، از سلاح‌هاي بيولوژيكي، شيميايي و هسته‌اي استفاده نكنيد». متن پشت صفحه اعلام مي‌كند: «سعي نكنيد از سلاح‌هاي هسته‌اي، شيميايي و بيولوژيكي استفاده كنيد. نيروهاي ائتلاف فناوري‌هاي ماهواره‌اي برتري دارند كه به آنها امكان مي‌دهد تا از هر گونه تحرك و آمادگي براي استفاده از اين سلاح‌ها برخوردار باشند. مسئوليت هر گونه سرپيچي متوجه فرماندهان عراقي است». اين اعلاميه اشاره به آن دارد كه نيروهاي ائتلاف همه چيز را زير نظر دارند. در حقيقت، در جنگ خليج فارس (1991) هر چند نيروهاي ائتلاف از چندين هواپيما براي يافتن سكوهاي پرتاب موشك اسكاد در عراق استفاده مي‌كردند، اما، از يافتن اين موشك‌ها عاجز بودند.
علاوه بر استفاده از اعلاميه و امواج راديويي، متخصصان جنگ الكترونيكي امريكا، با فرستادن نامه‌هاي الكترونيكي به رهبران سياسي، نظامي و اقتصادي عراق، جبهه جديدي را عليه صدام باز كردند. از دريافت‌كنندگان اين نامه‌ها خواسته مي‌شد كه تمامي ارتباطهاي خود را با رژيم صدام حسين قطع كنند. پنتاگون نيز اعلام كرد كه تماس‌هايي با تلفن همراه تعدادي از مقامات عراقي گرفته شده است.
در بيست و هفتم فوريه 2003، هواپيماي ائتلاف 240 هزار اعلاميه از نوع (001ـIZD)، (027ـIZD) را بر فراز شهرهاي الحفايان ناصريه، رميله و بصره پخش كرد. اعلاميه جديدي نيز تهيه شد كه در آن، سربازان عراقي به فرار و به زمين گذاشتن سلاح‌هايشان تشويق مي‌شدند تا به آغوش خانواده‌هاي خود باز گردند. از آنجا كه هنوز جنگي عليه عراق آغاز نشده بود، به نظر مي‌رسيد سربازاني كه از خدمت فرار كنند، به سرعت محاكمه نظامي و به اعدام محكوم مي‌شوند. صفحه اول اعلاميه تمام رنگي، يك سرباز عراقي را در سمت چپ و گروهي از سريازان را در سمت راست نشان مي‌داد. در وسط صفحه، تنها چيزي كه ديده مي‌شد جسد يك سرباز عراقي بود. عبارت عربي اين صفحه چنين است: «زندگي خود و دوستانتان را به خطر نيندازيد». در پشت اعلاميه، تصوير پسر بچه‌اي در سمت چپ و خانواده‌اي در سمت راست ديده مي‌شد. نوشته اين صفحه بدين معناست: «همين حالا پست خود را ترك كنيد و به خانه بازگرديد تا شاهد يادگيري، رشد و نمو و موفقيت فرزندانتان در آينده باشيد».
در بيست و هشتم فوريه 2003، هواپيماي متحدين 120 هزار اعلاميه را بر روي شهرهاي زبير و بصره ريختند. در اين عمليات، جنگنده بمب‌افكن‌ها سه نوع اعلاميه را پخش كردند: "راديو اطلاعات" (002ـIZD)، "براي نجات جان خود …"(b017ـIZD) و "ما همه چيز را مي‌بينيم …" (038-IZD).
در اول مارس 2003 شبكه بي.بي.سي  گزارش داد كه سازمان جاسوسي امريكا، سي.آي.اي  از برنامه‌هاي سري راديويي عليه صدام حمايت مي‌كند. يكي از اين راديوها، راديو تكريت بود كه به حزب پيمان ملي عراق، از احزاب مخالف صدام كه پايگاه آن در لندن بود، تعلق داشت. حزب پيمان ملي عراق دو ايستگاه راديويي ديگر به نام‌هاي راديو سرزمين و راديو فردا را نيز در اختيار داشت كه گفته مي‌شد شبكه جاسوسي امريكا هزينه راه‌اندازي اين دو دستگاه را به اين حزب پرداخته است. مركز راديو فردا در كويت و درست همان مركزي بود كه راديو صداي امريكا از آن پخش مي‌شد. راديو تكريت (كه نام آن از مكان تولد صدام گرفته شده) در اوايل فوريه به عنوان ايستگاهي سري كار خود را آغاز كرد. در ابتدا، اين راديو از حكومت عاقلانه صدام تمجيد مي‌كرد ولي در اواخر فوريه 2003 خط مشي راديو كاملاً تغيير كرد و صدام را به باد انتقاد گرفت. اين راديو كم‌كم به رهبران سياسي و نظامي عراق حمله مي‌كرد و سعي داشت توجه شنوندگان را به خود جلب كند.
در يكم مارس، نيروهاي ائتلاف 360 هزار اعلاميه را در شهرهاي ناصريه، رميله و بصره توزيع كردند. اين اعلاميه‌ها از شش نوع مختلف تشكيل مي‌شد كه عبارت بودند از: (057ـIZD)، (038ـIZD)، (027ـIZD)، علاوه بر اين سه نوع، اعلاميه مربوط به راديو اطلاعات نيز در ميان اعلاميه‌ها ديده مي‌شد. با نخستين نوع آن قبلاً آشنا شديم و (001ـIZD) دومين و سومين نوع اطلاعيه‌هاي جديد تمام رنگي جزء نخستين اعلاميه‌هايي هستند كه در پشت و روي آن تصاوير و مطالب جديد ديده مي‌شود.
صفحه اول اعلاميه (061ـIZD) چهار آنتن راديويي را نشان مي‌دهد و عبارت عربي با اين مضمون در آن به چشم مي‌خورد: «توجه! در مواقع بحراني به راديو اطلاعات گوش دهيد تا اخبار و اطلاعات مهم را دريافت كنيد». فركانس‌هاي امواج راديويي عبارتند از: اي‌ام 756 كيلوهرتز، اي‌ام 690 كيلوهرتز، اف‌ام موج متوسط 4/100، اس‌دبليو 9715 كيلوهرتز، اس‌دبليو 11292 كيلوهرتز.
در پشت صفحه دو دست كه يكديگر را مي‌فشارند با پس‌زمينه‌اي خالي و استتار شده، ديده مي‌شود. عبارت عربي كه در اين صفحه ديده مي‌شود، بدين معناست: «نيروهاي ائتلاف از خواست ملت عراق براي رهايي از چنگ صدام و رژيم او حمايت مي‌كنند. نيروهاي ائتلاف اميدوارند كه شهروندان بي‌گناه عراقي هيچ آسيبي نبينند».
صفحه اول اعلاميه (071ـIZD) با صفحه اول اعلاميه قبل تقريباً يكسان است. در سمت چپ اعلاميه، آنتن راديويي و در سمت راست آن نقشه عراق ديده مي‌شود. عبارت عربي حاوي چنين مطالبي است: «راديو اطلاعات با فركانس‌هاي اي‌ام 756 كيلوهرتز، اي‌ام 693، اس‌دبليو 9715 كيلوهرتز، اس‌دبليو 11292 كيلوهرتز، اف‌ام موج متوسط 4/100».
در پشت صفحه اعلاميه در سمت راست و چپ تصوير آنتن راديويي قرار دارد و متن وسط چنين اعلان مي‌كند: «نيروهاي ائتلاف كنار مردم عراق عليه صدام ايستاده‌اند. براي نجات جان خود در خانه‌هايتان بمانيد و به مناطق نظامي نزديك نشويد. متحدين به شهروندان بي‌گناه حمله نخواهند كرد. به اخبار گوش دهيد».
در اول مارس، مركز فرماندهي مشترك امريكا و اروپا كه در آلمان قرار داشت، از توزيع 240 هزار اعلاميه در شهر موصل، از شهرهاي شمالي عراق، خبر داد. هواپيماي مسئول توزيع اين اعلاميه از پايگاه هوايي اينجر ليك در تركيه به پرواز درآمد و اين نخستين بار بود كه اعلاميه‌ها بر روي شهرهاي شمالي عراق ريخته مي‌شدند.
در اين توزيع، از اعلاميه‌هايي مانند هشدار به توپخانه ضدهوايي عراق (006ـIZD) استفاده شد. در اين اعلاميه تمام رنگي، از جايگاه سيستم ردياب موشكي عراق شعله‌هاي قرمز رنگ زبانه مي‌كشيد. صفحه اول اعلاميه، هواپيماهاي ائتلاف را در حال پرتاب موشك به سايت رادار و سلاح‌هاي ضدهوايي نشان مي‌داد. در اين صفحه نوشته‌اي با اين مضمون ديده مي‌شد: "هشدار به توپخانه ضدهوايي عراق! به سمت هواپيماي متحدين شليك نكنيد!" مضمون متن پشت صفحه اعلاميه چنين بود: «هشدار به دفاع ضدهوايي عراق! هر گونه حمله به هواپيماي متحدين با حمله سريع و كوبنده پاسخ داده خواهد شد. اگر دفاع ضد هوايي عراق، حالت تهاجمي بگيريد و به طرف هواپيماهاي نيروهاي ائتلاف شليك كند يا براي رديابي آنها سيستم رادار خود را به كار اندازد، نابود خواهد شد». شماره كد اين اعلاميه (007ـIZD) است. در چهارم مارس، متحدين 420 هزار اعلاميه راديو اطلاعات «زندگي خود را به خطر نيندازيد و براي حفظ جان خود …» را بر روي شهرهاي العماره، زبير، ابوحياء، ابوتيلات، قلعه صالح و كوت الحي فرو ريختند.
در پنجم و ششم مارس، با توزيع 660 هزار اعلاميه بر روي يازده منطقه مختلف به فاصله 220 تا 250 كيلومتري جنوب شرقي بغداد، بزرگ‌ترين عمليات رواني نيروهاي امريكايي عليه عراق، رقم خورد. اين عمليات ساعت 23:00 آغاز شد و تا ساعت 1:00 بامداد ادامه يافت. نيروهاي امريكايي از ماه اكتبر سال 2002 بيش از 10 ميليون اعلاميه را بر روي كشور عراق فرو ريختند. در عمليات 5 و 6 مارس، متحدين شش نوع اعلاميه قديمي را توزيع كردند كه عبارت بودند از: "راديو اطلاعات …" (002ـIZD و003-IZD و 001-IZD)، "نيروهاي متحدين قصد ندارند…" (027ـIZD) "زندگي خود را به خطر نيندازيد …" (057ـIZD)، و "از سلاح‌هاي كشتار جمعي استفاده نكنيد، …" (019ـIZD) شماره كد نخستين اعلاميه جديد، (a045ـIZD) بود و صفحه اول آن، ناو عراقي را در حال مين‌ريزي در بستر دريا نشان مي‌داد. عبارت عربي آن بدين مضمون بود: «هر كشتي‌اي كه در حال مين‌ريزي در آبراه‌هاي خور عبدالله يا ام‌القصر باشد، نابود خواهد شد». در پشت صفحه، يك كشتي تجاري كه بر اثر برخورد با مين‌هاي مخفي كه در حال سوختن بود به تصوير كشيده شده بود. نوشته عربي يادآور مي‌شد: «مين‌ريزي آبراه‌هاي خور عبدالله يا ام‌القصر هيچ صدمه‌اي به كشتي‌هاي ائتلاف وارد نمي‌كند. اين عمل تنها به ضرر مردم عراق است».
ادامه مطلب

 نسخه قابل چاپ    ارسال این صفحه به دوستان
تاریخ و زمان انتشار: یک شنبه 7 مهر 1392
تهیه و تنظیم:
منبع :
ارسال نظر:
 
عنوان  
رایانامه  
متن نظر  
کد امنیتی = ۱۳ + ۲