كارنامه مدعيان حقوق بشر در منطقه

  امروزه ديگر بر كسي پوشيده نيست كه حقوق بشر غربي و مباحث مرتبط با آن، عمدتاً به‌عنوان ابزاري براي بسط و توسعه غرب در سراسر جهان به ويژه در غرب آسيا مورد استفاده قرار مي‌گيرند. به لحاظ مبنايي، آنچه بيش از همه نگاه غرب را به حقوق انساني دگرگون نموده، منافع بلند مدت و كوتاه مدت كشورهاي مذكور در منطقه و جهان است، به گونه‌اي كه رژيم‌هاي كودك‌كش منطقه، به دليل هم‌رديف بودن در مدار منافع آمريكا و غرب از مصونيت و حمايت بين‌المللي منطقه‌اي برخوردار هستند اما دولت‌هاي مستقل و مخالف هژموني نظام سلطه با وجود كارنامه‌‌اي شفاف در اين زمينه، در گروه ناقضان حقوق بشر قرار مي‌گيرند.

كليشه‌هاي حقوق بشري غرب آن‌چنان تكراري و نخ‌نما شده است كه براي تشخيص استانداردهاي دوگانه ليبرال دموكراسي در اين خصوص، حتي گاهي به واكاوي از دريچه فلسفي و فكري آنان هم نياز نيست و با نگاهي منصفانه مي‌توان اين دوگانگي‌هاي دردآور را به سادگي تشخيص داد. بحث ما در اين نوشته، اشاره‌اي مختصر به برخي مفاد كارنامه‌ حقوق بشري غرب در منطقه به خصوص طي دو سال گذشته است. حقيقت اين است كه طي چندين سال اخير، هيچ زماني به تلخي سال‌هاي 2015 و بعد از آن 2016، در زمينه‌ ننگين بودن حقوق بشر وجود نداشته است. به دلايلي كه در ادامه به آن‌ها اشاره مي‌شود سال جاري را بي‌ترديد، بايد ننگين‌ترين سال براي كارنامه‌ نهادهاي  به اصطلاح حقوق بشري بين‌المللي در منطقه قلمداد كرد. موضوعي كه چندي پيش، رياست محترم قوه قضائيه نيز در جلسه مسئولان عالي قضايي، از آن‌ها به عنوان «آثار و رشحات حقوق بشر غربي در منطقه» ياد كردند.

1- رابرت فيسك، تحليل مشهور انگليسي، به تازگي طي يادداشتي از رياكاري غرب در مورد نبرد حلب در سوريه انتقاد كرده و از آمريكا و متحدان اروپايي‌اش خواسته است كه از دروغ‌پردازي در اين‌باره دست بردارند. وي رسانه‌هاي غربي را به رياكاري در پوشش اخبار سوريه متهم نموده و به حمله خمپاره‌اي و راكتي سه سال پيش تروريست‌ها به مناطق مسكوني غرب حلب اشاره كرده كه در آن زمان، با واكنش سرد كانال‌هاي ماهواره‌اي وابسته به آمريكا روبه‌رو شده بود. فيسك به درستي، رياكاري غرب در پوشش اخبار صحيح حقوق بشري را به آنان يادآور شده است اما جداي از مسائل رسانه‌اي كه سياست آنان را به خوبي نشان مي‌دهد، حمايت آنان از تروريست‌هاي به اصطلاح ميانه‌رو كه حتي در ذبح كودك دوازده ساله نيز ترديد نمي‌كنند، يكي از نقاط ننگين كارنامه‌ حقوق بشر غربي‌هاست. علاوه بر اين، اصرار آمريكا و متحدانش بر مداخله در امور داخلي سوريه و تكرار خواسته نامشروع بركناري رئيس جمهور قانوني اين كشور، در حالي است كه در تمام منشورهاي حقوق بشري بر حق ملت‌ها براي تعيين سرنوشتشان تأكيد شده و اين رويكرد، حتي ناقض آرمان‌هاي حقوق بشري غربي به شمار مي‌آيد.

2- يكي ديگر از مصاديق رويكردهاي متناقض غرب در اين‌باره، تحولات نيجريه است. سكوت كركننده غرب در خصوص فاجعه كشتار صدها نفر در اين كشور، آن هم به دليلي مضحك، مسئله‌اي تأمل برانگيز است كه حتي صداي برخي محافل به اصطلاح حقوق بشري را در آورده است. اخيراً  ديده‌بان حقوق بشر اعلام كرده كه گزارش كميته قضايي تحقيقات ايالت كادونا نشان مي‌دهد كه 349 عضو جنبش اسلامي نيجريه، بر اثر حمله سنگين ارتش كشته شده شده‌اند.

در اين حادثه هيچ واكنش قابل توجهي از ناحيه مدعيان حقوق بشر ديده نشد و حتي يك بيانيه نيز در محكوميت آن قرائت نگرديد. اقدام جنايتكارانه ارتش نيجريه عليه مسلمانان شيعه اين كشور بسيار فجيع‌تر از اقدامات تروريستي است كه در فرانسه روي داد. در آنجا همه كشورهاي دنيا به محكوم كردن آن حادثه تروريستي پرداختند، با بازماندگان جان‌باختگان ابراز همدردي كردند و سران كشورهاي اروپايي همگي يك‌صدا شدند تا عاملين اقدام تروريستي پاريس را به سزاي اعمال خود برسانند، اما در مقابل، وقتي صدها نفر از مسلمانان نيجريه به شهادت رسيدند، نه تنها صدايي در اين‌باره شنيده نشد، بلكه سران مرتجع منطقه از جمله دولت عربستان، اقدام دولت و ارتش نيجريه را تائيد كردند! در حادثه تروريستي الكراده بغداد كه قريب به 300 نفر اعم از زن و كودك به شهادت رسيدند نيز دقيقاً همين سناريو تكرار شد !!

3- ماجراي خارج كردن نام عربستان از ليست ناقضان حقوق كودكان در يمن، نمره ننگ‌آور ديگري در كارنامه حقوق بشري مدعيان دروغين آن به شمار مي‌آيد. گزارش‌هاي متعدد درباره استفاده آل سعود از بمب‌هاي خوشه‌اي، بمباران پارك‌ها، مدارس و قتل عام كودكان در يمن، موجب ثبت نام عربستان در اين سياهه بود اما اندكي بعد، دبير كل سازمان ملل در اقدامي تعجب‌برانگيز اظهار داشت كه به علت تهديد عربستان به قطع كمك‌هاي مالي به اين سازمان و نهادهاي ذي‌ربط، نام اين كشور را از اين ليست حذف كرده ‌است !

عربستان با وجود حمايت‌هاي مالي گسترده از تروريسم در عراق، سوريه، بحرين، يمن، لبنان، افغانستان، پاكستان و حتي آمريكا در ارتباط با واقعه 11 سپتامبر، به دليل منافع كوتاه‌مدت و بلندمدتي كه با غرب دارد، مي‌تواند به مدد دلارهاي نفتي، گزارشگران حقوق بشري را بخرد اما اگر رزمندگان مقاومت اسلامي در لبنان، با كودك‌كشان صهيونيسم در خاك لبنان مبارزه كنند و به دفاع از دولت قانوني سوريه بپردازند، در ليست تروريستي آمريكا، غرب و اتحاديه عرب قرار مي‌گيرند. اين واقعيت‌ها بارها بر زبان مسئولين آمريكايي جاري شده و مطلب تازه و جديدي نيست. اذعان وزير امور خارجه پيشين آمريكا به نقش وهابيت سعودي در شكل‌گيري داعش، تنها يك نمونه از حمايت عربستان از تروريسم را نشان مي‌دهد و مواردي از اين دست، فراوان‌اند.

از اين رو بايد گفت كه حقوق بشر، ابزاري همانند ديگر ابزارهاي نظام سلطه براي فشار بر كشورهاي غيرهمسو، مستقل و مقتدر در راستاي تأمين منافع راهبردي آنان است و «حقوق» انسان‌ها، بديهي‌ترين مسئله‌اي است كه در مباني حقوقي غرب ديده نمي‌شود.

تصريح رهبر بصير انقلاب در خصوص چشم‌پوشي غرب از جنايت‌ها عليه حقوق بشر و استانداردهاي دوگانه آنان، روشن‌ترين تعبير در اين‌باره است: «دنياي (غرب) كه چشم را بر اين جنايت‌هاي وقيحانه مي‌بندد، نمي‌تواند ادعا كند كه طرفدار حقوق بشر است و نمي‌تواند اميدوار باشد كه خواهد توانست با تروريسم روبه‌رشد در دنيا مقابله كند؛ اين‌ها مشوق تروريسم‌اند.»



 

 

تهیه و تنظیم کننده : فکه ، منتخب ستارگان آسمانی



تاریخ و زمان انتشار: سه شنبه 30 شهریور 1395
تهیه و تنظیم:
منبع : خبرگزاري دفاع مقدس